Hammershuskvæg

Hammershuskvæg

Hammershuskvæg- et langt og målrettet samarbejde for en velplejet Bornholmsk Natur.

 

 

Hammershuskvæg er resultatet af et langvarigt samarbejde imellem Jan Tang Seerup hos Hammerhuslam og Annette Rosengaard Holmenlund hos Sheep and Goat Consult.

I 2002 fik vi samme overbevist Naturstyrelsen, om at, Hammershuslam var vejen frem til velplejet natur omkring Hammershus og Hammerknuden og senere mange andre af de Bornholmske naturperler.

Dengang havde Jan Seerup bare et par hundrede får, som afgræssede Hammerknuden, men vi lavede forsøg der viste at vi kunne styre afgræsningen på Hammershus og senere Slotslyngen således at vi hindrede tilgroning og uden at det gik for hårdt ud over den meget værdifulde blomsterflora.

 

De seneste år har gjort at Jan Seerups fårebesætning voksede til over 600 får og at han, for tiden, både er Bornholms og landets mest erfarne naturplejer.

Han afgræsser både med får, kvæg og geder for Bornholms Kommune, Forsvaret, Naturstyrelsen og private lodsejere.

Jan Seerup havde i 2009 erkendt at fårene ikke kunne klare naturplejen alene. Han fik derfor kontakt til Kenn Stråby fra Naturkvæg Bornholm, der sammen med Annette Rosengaard Holmenlund afgræssede Ekkodalen med deres fælles kvæg. De blev enige om at sætte deres Skotske Højlandskvæg til at hjælpe til på Hammerknuden. Disse havde kalve ved siden som den legendariske Dexter tyr “Qualen af Baunely”, havde leveret. Han udmærkede sig ved både at kunne leve af naturgræs og sætte glimrende kvalitetskød.

 

 

I dag består besætningen består af 35 armekøer og 35 opdræt og 2 tyre.

Retur til producenter