← Alle producenter

Lehnsgaard Bornholm

Historien om Lehnsgaard

Det var på Lehnsgaard at rapskimolie eventyret startede. Lehnsgaard er en af Bornholms smukkeste og ældste gårde. Gården ligger mellem Østerlars og Gudhjem, tæt på Bornholms største rundkirke. Fra gården er der udsigt til Østersøen med kig op langs Bornholms smukke østkyst. Lehnsgaard har en livlig historie og har tilhørt kronen, adelsslægten Gagge og endda admiral Niels Juel. Læs mere om den spændende historie på www.lehnsgaard.eu

Hans Hansen købte Lehnsgaard i 1983 og efter 20 år som landmand var lysten og interessen til at videreudvikle på en råvare dyrket i landbruget så stor, at han i 2003 købte oliemøllen i Aakirkeby og startede dermed Lehnsgaard Rapsolie. Al rapsen er fortsat dyrket og forarbejdet på Bornholm.

Henrik Kai Hansen er også bornholmer og opvokset på Kildesgaard i Nylars, har fra en tidlig alder arbejdet med i marken, og som en selvfølge var 16 års fødselsdagsgaven et traktorkørekort. Efter endt uddannelse og en længere karriere i erhvervslivet er Henrik i dag medejer, og sammen med Hans danner de parløb for at videregive håndværket omkring produktion af olie og sennep til næste generation.

Fabrikken skal være CO2-neutral

Vi er stolte over at have en 100% CO2-neutral varmeforsyning og har flere tiltag i gang for at få dækket de sidste 30% af vores elektricitet af vedvarende energi. Vores store ønske er at blive 100% CO2-neutral og har flere tiltag i gang for at nå dette ambitiøse mål. Omkring 70% af strømforbruget dækkes af 300 stk. solceller (60 kW) på taget.

Måske tænker du ikke lige på, at der står rapskimolie på Lehnsgaardflasken. Ordet kim er er grundlaget for, at rapsolien fra Lehnsgaard er blevet et af de kendteste gourmetfødevareprodukter fra Bornholm. Men ordet er samtidig en væsentlig faktor bag det lave CO2-udslip. Skaller og andre plantebasserede restprodukter giver nemlig olien en bitter eftersmag og derfor frasorteres de inden presning af olien. Frasortereringen pilleteres i en lille presse og bruges til opvarmning og varmt vand på fabrikken.

Desuden fokuserer vi på cirkulær økonomi og støtter op om Bornholms Regionskommunes Bright Green Island strategi hvor vi deltager aktivt i relevante projekter. Vi er medlemmer af fødevareklyngen Gourmet Bornholm og Bornholms Landbrug & Fødevarer, samt aktive i lokalsamfundet med arrangementer, åbent hus, Lehnsgaard motionscykelløb og sponsorerer forskellige foreninger og sportshold.

Produkterne

Lehnsgaard står på 2 ben i forhold til vores produktlinje olie og sennep.

Olierne fåes med mange forskellige smage. Alt fra original raspkimolie, til olie med trøffel, chili, basilikum, hvidløg etc. Fælles for dem alle er at de har en høj stegetemperatur. Derfor kan du sagtens tilberede kød, grøntsager eller andet på panden, og "trække" smagen ud af olien. Derudover kan de selvfølgelig bruges på eller i salater, pizzaer, dressinger etc.

Senneperne fåes, ligesom olierne, med rigtig mange forskellige smage. Den klassiske sennep er en klar favorit blandt gårdbutikkens kunder. Den er mild i smagen, med stadig tilpas kraftfuld til at stå alene. Dild-sennepen kan bruges til f.eks. laks i stedet for "rævesovs" hvor den giver lidt mere kraft uden at fjerne fokusset fra laksen.

Lehnsgaard tilbyder olier og senneper i alletænkelige smagsvarianter.

Lille olie (250ml) - 40.-

Varianter:

 • Chili
 • Hvidløg
 • Trøffel
 • Citron
 • Ramsløg
 • Basilikum

Stor olie (500ml) - 45.-

Varianter:

 • Rapskim
 • Rapskim m. smørsmag

Sennep a 250g - 25.-

Varianter:

 • Pølsesennep
 • Klassisk
 • Stærk
 • Whisky (2%) (30.-)
 • Honning (30.-)

Vi tager forbehold til prisændringer, tastefejl og variation i sortiment

Find vej til gårdbutikken
Bjergebakkevejen 2, 3700 Rønne
Rutevejledning